Solvalla-hemmet fick nytt kök

Under våren 2022 fortsatte renoveringsprojekten ute på Solvalla. Det gamla och slitna köket i Solvalla-hemmet blev i mars utbytt mot ett nytt och fräscht.

Köksrenoveringen var ett efterlängtat projekt som började kännas extra aktuellt i samband med att Solvalla-hemmet kopplades till det kommunala vattensystemet 2021. Köksrenoveringen blev en slags naturlig förlängning av vatten- och avloppsprojektet, men samtidigt var det också klart dags att säga hejdå till det gamla köket, insatt möjligen i början av 90-talet. Också de gamla köksmaskinerna hade nått vägs ände.

Trots att i princip allt det gamla åkte ut fanns det några detaljer i köket som absolut skulle få bli kvar. Först och främst var det självklart att den gamla vedugnen, original från byggåret 1938, skulle få stå kvar på sin plats i hörnet. Trots att den tar plats och inte får användas längre. Men även mindre detaljer, som vana Solvallabesökare sedan tiotals år tillbaka säkert känner igen, fick bli kvar. De fina gamla kopparpannorna, det röda nyckelskåpet och den gamla handvävda kaffekvarnen är kvar och redo för fortsatt användning.

Ett spännande moment i renoveringen var stunden då diskbänken och den gamla plastmattan togs bort. Hur skulle trägolvet där under se ut? Det var ren och skär renoveringslycka att få blottlägga ett gammalt golv i prima skick utan minsta tecken på vattenskador eller andra tråkigheter. Plastmattan, som lyckligtvis lagts utan lim eller spik, åkte ut fortare än kvickt.

Solvalla-hemmet tar nu emot besökare och hyresgäster med ett fräscht och modernt kök. Det snart 85-åriga huset har också fått sin första diskmaskin. Boka din egen vistelse i Solvallahemmet här.

Kategorier:
Solvalla